Pagina's

APRIL 1963 TOP 10

06 april 1963 week 14
01 (02) The Four Seasons - Walk Like A Man
02 (01) John Lee Hooker - Boom Boom
03 (06) Ronnie Hawkins - Who Do You Love
04 (05) Sonny Boy Williamson - Help Me
05 (03) Roy Orbison -In Dreams
06 (04) Sam Cooke - Bring It Home To Me
07 (---) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
08 (07) The Beach Boys - Surfin' USA
09 (09) Buddy Holly - Brown-Eyed Handsome Man
10 (---) Cliff Richard - Summer Holiday
Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper. Binnen op 7. Frederick Lincoln 'Link' Wray (1929 - 2005) was een Amerikaanse rock-'n-roll-gitarist. Vooral zijn invloed op de elektrische gitaar is groot. Hij introduceerde in 1958 met het instrumentale nummer Rumble de powerchord, waarmee hij de schakel vormde tussen de rustige, jazzy gitaarstijl van de eerste blues- en rock-'n-rollplaten en het latere, krachtiger gitaarspel van musici als Jimi Hendrix, Jimmy Page, Eric Clapton, Pete Townshend en Jeff Beck.
Link Wray wordt beschouwd als een van de belangrijkste gitaristen van de twintigste eeuw

Cliff Richard - Summer Holiday. Harry Webb werd in 1940 geboren in Lucknow, India en koos in 1958 voor de artiestennaam 'Cliff Richard'. Zijn eerste nummer Move It was eigenlijk het b-kantje van een cover namelijk het nummer Schoolboy crush, maar Radio Luxemburg koos voor deze kant en het kwam op de tweede plaats terecht in de Engelse hitlijst. In 1999 scoorde hij zijn laatste nummer 1-hit in Engeland met The Millennium Prayer. Hij heeft in de jaren 50, 60, 70, 80, 90 en 00 in de Nederlandse hitlijsten gestaan. Zijn carrière werd in de beginjaren geïnspireerd door Elvis Presley. Zijn begeleidingsgroep heette eerst The Drifters, maar omdat er in de VS al een band bestond met die naam werd dat The Shadows. Het was tot 1969 zijn vaste begeleidingsgroep. Meer dan 260 miljoen platen gingen van hem over de toonbank. In Nederland had hij in 40 jaar maar liefst 65 hits. Waarachtig, Cliff Richard op 10 in mijn eigen lijst en dat zal eerder uitzondering dan regel zijn. 

13 april 1963 week 14
(afbeelding) 01 (02) The Four Seasons - Walk Like A Man
02 (03) Ronnie Hawkins - Who Do You Love
03 (04) Sonny Boy Williamson - Help Me
04 (07) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
05 (02) John Lee Hooker - Boom Boom
06 (---) Dion And The Belmonts - Ruby Baby
07 (05) Roy Orbison -In Dreams
08 (10) Cliff Richard -
Summer Holiday

09 (08) The Beach Boys - Surfin' USA               
10 (---) The Big Three - Some Other Guy

Dion And The Belmonts - Ruby Baby vind ik een aangename verrassing en komt daarom op  6 binnen. In de jaren vijftig en zestig had Dion zowel solo als met zijn band vele hits, vooral in Amerika. In Nederland was hij ook razend populair en scoorde hij ook hits met 'Runaround Sue' en The Wanderer'.

(afbeelding)

Some Other Guy - The Big Three. Ik dacht waarachtig even de Beatles te horen. Na enig speurwerk bleek mijn veronderstelling niet onterecht. “Some Other Guy” was in 1962-1963 onderdeel van het live repertoire van de Beatles . Op 19 juni 1963 is van dit nummer een opname gemaakt tijdens een live BBC radio uitzending en op het album “Live at the BBC” uit 1994 is het terug te vinden. Dus om deze reden moet ik het regelmatig op de radio hebben gehoord. Dit nummer heeft ook een speciale betekenis in de Beatles overlevering, omdat zij te zien zijn tijdens een live optreden in de beroemde Cavern Club op 22 augustus 1962. Het filmpje heb ik uiteraard al enkele malen gezien en dat verklaart ook mijn herkenning. “Some Other Guy” was zeer populair in de Liverpool Merseybeat scene, zowel die van de Beatles als van de “fellow Merseybeaters” The Big Three. Deze band bracht het nummer uit op de plaat en scoorde er een hit(je) mee. Bij mij ook, vandaar de binnenkomst op 10.
(afbeelding)
20 april 1963 week 16
01 (---) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (06) Dion And The Belmonts - Ruby Baby
03 (04) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
04 (01) The Four Seasons - Walk Like A Man
05 (03) Sonny Boy Williamson - Help Me
06 (---) The Beatles - From Me To You
07 (02) Ronnie Hawkins - Who Do You Love
08 (---) Sam Cooke - Another Saturday Night
09 (---) Jimmy Reed - Shame Shame Shame
10 (10) The Big Three - Some Other Guy

Johnny Cash - Ring Of Fire. Alleen de allerbeste nummers komen direct op 1 binnen. Dit is een tijdloos nummer en een klassieker pur sang. Het is geschreven door Merle Kilgore,  Johnny Cash en zijn vrouw June Carter. "Ring of Fire" werd oorspronkelijk door June's zus, Anita Carter, op haar eigen album gezet. Het nummer werd goud en de grootste hit in de carrière van Johnny Cash. Het stond 7 weken op 1 in de country hitlijst en het is inmiddels 1,2 miljoen keer gedownload. In veel landen over de hele wereld werd het ook een hit. Ook andere artiesten hadden een hit met dit nummer, waaronder Eric Burdon and The Animals die er in 1969 een psychedelisch flowerpower nummer van maakten.
Zijn album 'Blood Sweat and Tears' met daarop de hits 'Busted' en 'Ring Of Fire' wordt hier besproken.

The Beatles - From Me To You is zoals bijna alle nummers geschreven door Paul McCartney en John Lennon en werd de 3e single van de Beatles. Ze behaalden de 1e plaats. In de UK zouden de 10 daarop volgende Beatles nummers ook de 1e plaats halen. In Amerika kreeg het nummer niet genoeg airplay. Het kwam op 10 augustus 1963 niet verder dan plaats nummer 116 in het "Bubbling Under"gedeelte van de Billboard Hot 100. Toch was dit een historisch feitje, want het was de eerste keer dat de Beatles op een hitlijst in Amerika verscheen. De originele versie van "From Me To You" verkocht in Amerika ongeveer 22.000 exemplaren, ruwweg drie maal zoveel als 'Please Please Me' had verkocht. De eerste Amerikaanse release is nog steeds zeer gewild bij Beatles verzamelaars. De tweede Amerikaanse release van de single was op 30 januari 1964. Het piekte uiteindelijk op nummer 41 en deze keer werden er 1,1 miljoen exemplaren verkocht. Op deze lijst, nieuw op 6.
Ook van het Beatles album inclusief 'From Me To You" is een recensie.

(afbeelding)Sam Cooke -  Another Saturday Night. Sam Cooke stond bijna onafgebroken in de hot100 van Billboard, deze keer met het zeer bekende 'Another Saturday Night'. Deze klassieker komt zal nog flink stijgen, maar komt voorlopig binnen op 8.
Lees ook de bespreking van Sam Cooke's album uit 1963.

Jimmy Reed - Shame Shame Shame. Hele hordes rock artiesten zijn door zijn blues beinvloed en coverden zijn nummers. Mathis James "Jimmy" Reed (1925 - 1976) was een Amerikaanse blues muzikant en songwriter. Hij maakte blues door zijn kenmerkende stijl toegankelijk en veroverde hiermee een mainstream publiek. Reed was een belangrijke speler op het gebied van elektrische blues, in tegenstelling tot de meer akoestisch gebaseerde sound van veel van zijn tijdgenoten. Zijn luie zingen, zijn fantastische mondharmonica en gitaarspel waren altijd herkenbaar.
Zijn binnenkomst op 9 is vanzelfsprekend en ik beschouw het ook als een eerbetoon aan deze artiest.

Some Other Guy van The Big Three blijft nog een weekje in mijn top 10, voornamelijk vanwege het hoge historische gehalte. En dat heeft dan weer niets te maken met The Big Three uit Liverpool, maar wel met vier andere langharige plaatsgenoten.

(afbeelding)27 april 1963 week 17
01 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (02) Dion And The Belmonts - Ruby Baby
03 (03) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
04 (06) The Beatles - From Me To You
05 (08) Sam Cooke - Another Saturday Night
06 (04) The Four Seasons - Walk Like A Man
07 (09) Jimmy Reed - Shame Shame Shame
08 (05) Sonny Boy Williamson - Help Me
09 (---) The Crystals - Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)
10 (07) Ronnie Hawkins - Who Do You Love
The Chrystals - Da Doo Ron Ron waren een de betere van de talloze meidengroepen in de jaren zestig. Deze meiden danken hun roem vooral aan de toen zeer vernieuwende “Wall Of Sound” van producer Phil Spector. Wat ze met Da Doo Ron Ron bedoelen weet ik na 50 jaar nog steeds niet, maar het weerhoudt me niet om de meiden de hitlijst te laten bestormen op 9.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten