Pagina's

INTRO: JANUARI 1963 TOP 10Elke week: De singles Top 10 van op de kop af 50 jaar geleden. 
Een zoektocht langs de vele internetsites die informatie verschaffen over de "sixties", de Billboard Hot 100 en enkele Europese hitlijsten geven mij de gelegenheid om vergeten pareltjes, songs die toen weinig of niets deden onder de aandacht te brengen. Ze krijgen een notering in mijn eigen lijstjes en eindelijk waardering. (in ieder geval van mij) Uiteraard zullen ook vele grote hits de revue passeren. Toch zullen het echter niet altijd de meest voor de hand liggende nummers zijn die in mijn lijstjes verschijnen. Kwaliteit (volgens mijn eigen maatstaven, dat wel) staat voorop.

Nieuwe songs worden voorzien van wat info. De teksten zijn deels van mijzelf, dan wel van het internet of uit boekwerken, maar de juistheid daarvan kan niet altijd worden gegarandeerd. 
         
Hieronder: de eerste top 10 van 1963.


05 JANUARI 1963
(afbeelding)
01. Booker T & The MG's - Green Onions
02. John Barry Orchestra - James Bond Theme
03.Ray Charles - I Can't Stop Loving You
04. The Beatles - Love Me Do
05. The Four Seasons - Cherry
06. Gilbert Becaud - Et Maintenant
07. Chris Montez - Let's Dance
08. Little Eva - The Loco-Motion
09. Otis Redding - These Arms Of Mine
10. The Tornadoes - Telstar

Op 1: Booker T. & The MG’s -  Green Onions
Booker T. & the M.G.'s was een instrumentale soulband, vooral populair in de zestiger en zeventiger jaren. De leden werkten als sessiemuzikanten voor Stax Records en de band wordt vaak in het subgenre Memphis soul geplaatst. Ze zijn tussen 1963 en 1968 op meer dan 500 albums te horen van Stax Records, waaronder albums van Otis Redding, Eddie Floyd, Johnnie Taylor, Rufus Thomas en Carla Thomas. Tevens waren ze de eerste band die leden van verschillende rassen had. Ze zijn waarschijnlijk het bekendst door hun wereldhit "Green Onions".

Op 2: John Barry Orchestra - The James Bond Theme
Het overbekende James Bond Theme uit Dr. No is gedeeltelijk geschreven door John Barry. Toen de producenten van Dr. No de melodie hoorden die componist Monty Norman voor het begin van de film gecomponeerde, waren zij allerminst tevreden. Ze schakelden John Barry in die in een noodtempo een nieuwe melodie moest componeren. Norman hielp hem hier een handje bij, door hem een deuntje te overhandigen dat hij ooit heeft geschreven voor een musical, maar dat nooit werd gebruikt. Barry verwijderde de zangpartij en verving deze door een geheel instrumentale versie, met als resultaat het 'James Bond Theme'. Barry kreeg hier echter een zeer bescheiden bijdrage voor. Toen hij, op eigen kosten, de film in de bioscoop bezocht, schrok hij zich rot - het thema dat hij voor een appel en ei had gecomponeerd kwam keer op keer terug!
De producenten van de Bond-films hebben het ruimschoots goed met hem gemaakt. In totaal heeft hij voor elf Bond-films de muziek mogen schrijven.

Op 3: Ray Charles - I Can't Stop Loving You 
(afbeelding)Het nummer werd in 1962/63 een wereldhit. Ray Charles stond vijf weken lang op nummer één in de Billboard Hot 100. In de Nederlandse hitparade piekte het op nummer 2. Ray Charles Robinson was een blinde Amerikaanse zanger en pianist en een groot vertolker van de moderne blues en de rhythm-and-blues. Door het muziekmagazine "Rolling Stone" werd hij genoteerd als nummer 10 in de lijst van "100 Greatest Artists of All Time". Over zijn leven is een film gemaakt, genaamd "Ray", met in de hoofdrol Jamie Foxx. (aanrader)

Op 4: The Beatles - Love me Do
"Love Me Do" is een nummer van The Beatles, geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Love Me Do werd in 1962 uitgebracht als de eerste single van The Beatles in Engeland. Hoewel het geen grote hit werd en slechts de 17e plaats in UK Singles Chart bereikte, betekende deze plaat de landelijke doorbraak voor The Beatles.
Zie link album recensie: The Beatles - Please Please Me

Op 5: The Four Seasons - Sherry
The Four Seasons is een Amerikaanse popgroep, in 1961 opgericht in Newark (New Jersey).
De groep werd zeer populair in de jaren zestig, toen de groep grote hits had met nummers als "Sherry" en "Big Girls Don't Cry". The Four Seasons onderscheidde zich van andere popgroepen door de falsettostem van leadzanger Frankie Valli en de mix van Italiaans-Amerikaanse doo-wopzang met rock-'n-rollmuziek. Wereldwijd heeft de groep zo'n honderd miljoen platen verkocht.

Op 6: Gibert Bécaud - Et Maintenant
Gilbert Bécaud was een Franse zanger, componist en acteur. Zijn bijnaam was "Monsieur 100.000 Volts" vanwege zijn energieke optredens. Zijn bekendste hit in Nederland is "Nathalie"(1964), een liefdeslied, maar ook een verkapt protest tegen het communisme.
L'important Cést La Rose werd ook een grote hit.  Na een opera geschreven te hebben toerde Bécaud door Europa en nam nog een aantal hits op, waaronder "Tu Le Regretteras", Bécauds controversiële ode aan Charles de Gaulle.
In Amerika is "Et Maintenant" bekend geworden in de Engelstalige versie - "What's now My Love" gecoverd door vele artiesten."Et Maintenant" is een van de meest populaire singles in de Franse geschiedenis. Vreemd genoeg werd het buiten Frankrijk nergens een echt grote hit. Volgens Muziek Expres haalde het nummer in Nederland de 23ste plaats. Tegenwoordig wordt Et maintenant als een evergreen beschouwd.

Op 7:  Chris Montez - Let's Dance
Chris Montez is een Mexicaans - Amerikaanse zanger. Hij is vooral bekend van zijn hit  Let's Dance". Dit nummer werd wereldwijd een top 10 hit. Met enige regelmaat scoort hij een hit, zoals "The More I See You" (1966) en "Ay No Digas" (1972)
Op 8: Little Eva - The Loco-Motion
The Loco-motion is een popliedje, in 1962 geschreven door Gerry Goffin en Carole King. Het nummer is regelmatig gecoverd, en heeft in zowel de jaren '60, '70 als '80 de Amerikaanse top 5 gehaald. De tekst van het nummer beschrijft de dans die op de muziek uitgevoerd dient te worden. Als single werd het lied een hit voor o.a. Little Eva en Kylie Minogue. De originele versie werd in 1962 opgenomen door Eva Boyd, onder de artiestennaam Little Eva. Zij was King's babysitter en kwam op die manier aan een platencontract.    
Het nummer was de eerste uitgave op het nieuwe label Dimension Records, waar nadien de meeste nummers van Goffin & King op werden uitgebracht. Het nummer haalde de nummer 1 positie in de Verenigde Staten en de nummer 2 positie in het Verenigd Koninkrijk.

Op 9: Otis Redding - These Arms Of Mine Otis Redding was een Amerikaanse soulzanger die bekend stond om zijn gepassioneerde manier van zingen. Zijn grote hit was "Sittin' On The Dock Of The Bay". Deze single werd postuum uitgebracht in februari 1968 en werd wereldwijd een hit. Dit fantastische nummer echter, kwam niet verder dan plek 85 in de Amerikaanse hitlijst. In andere landen deed het nummer niets. Men had zijn grote talent duidelijk nog niet herkent. Bij mij gooit dit onbekende pareltje wel hoge ogen.
Otis Redding groeide op in Macon in de staat Georgia en werkte in de vroege jaren zestig met Johnny Jenkins aan het nummer "These Arms of Mine". Het lied werd een hitje, en kreeg een paar jaar later opvolgers als Mr. Pitful, I Can't Turn You Loose, Satisfaction (ja, van de Rolling Stones) en Respect later een grote hit voor Aretha Franklin.
Redding schreef zijn eigen nummers, hetgeen ongewoon was voor die tijd. Hij was de belangrijkste artiest van Stax Records uit Memphis, Tennessee.
In 1967 speelde hij op het Monterey Pop Festival, en in hetzelfde jaar nam hij ook "The Dock Of The Bay" op, maar hij overleed een maand voordat het uitgebracht werd. Drie dagen na het opnemen van dit liedje kwam hij om bij een vliegtuigongeluk in Lake Madison, Wisconsin, samen met vier van de zes leden van zijn band The Bar-Kays.

(afbeelding)

Op 10: The Tornadoes - Telstar 
The Tornados was een Britse muziekgroep die werd opgericht in 1961 door producer Joe Meek.
Het nummer "Telstar" werd in 1962 een wereldwijde hit. Het nummer had een uniek geluid en dat kwam doordat delen van "Telstar" in de badkamer van Joe Meek zijn opgenomen. Wereldwijd gingen er 5 miljoen exemplaren van over de toonbank. The Tornados waren de eerste Britten die een nummer 1-hit scoorden in Amerika. Na "Telstar" zakte de belangstelling voor The Tornados in. Helemaal een eendagsvlieg zijn ze niet, want in 1963 bereikte Globetrotter" nog een vijfde plaats in de Britse hitlijsten. Volgende platen haalden de top tien niet.

12 JANUARI 1963
(afbeelding)01 (02) John Barry Orchestra - James Bond Theme
02 (03) Ray Charles - I Can't Stop Loving You
03 (01) Booker T & The MG's - Green Onions
04 (06) Gilbert Becaud - Et Maintenant
05 (07) Chris Montez - Let's Dance
06 (04) The Beatles - Love Me Do
07 (09) Otis Redding - These Arms Of Mine
08 (---) Elvis Presley - Return To Sender
09 (05) The Four Seasons - Cherry
10 (08) Little Eva - The Loco-Motion

Nieuw op 8: Elvis Presley - Return To Sender
(afbeelding)Elvis Aaron Presley (8 januari 1935 - 16 augustus 1977) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij is wereldwijd bekend onder de bijnamen The King of Rock of kortweg The King. Elvis geldt als een van de succesvolste en populairste soloartiesten aller tijden.
Elvis is de bestverkochte soloartiest aller tijden. Tijdens zijn leven verkocht hij in totaal 500 miljoen platen. Daarmee was hij de best verkopende artiest tijdens zijn muzikale leven. In de week na zijn dood kwamen er nog eens 8 miljoen bij. Inmiddels worden zijn totale verkopen geschat op 1,6 miljard platen wereldwijd. Elvis was tijdens zijn carrière ook een van de vermogendste mensen in de Verenigde Staten.
Elvis onderscheidde zich van tijdgenoten door zijn toen controversiële, heupwiegende optredens, de combinatie van blank uiterlijk en het zingen met een 'zwarte' stem. Ook zijn uiterlijk viel op: zijn voor die tijd lange haar, de bakkebaarden en later de jumpsuits. Zijn opzwepende stijl verontrustte de gevestigde, naoorlogse maatschappij, waardoor hij zeer veel kritiek te verduren kreeg. Voor zijn muzikale pionierswerk werd hij gaandeweg en vooral na zijn dood in steeds bredere kring geëerd. Inmiddels wordt Presley erkend als een van de grondleggers van de hedendaagse popmuziek, samen met onder anderen The Beatles en Bob Dylan. John Lennon van The Beatles omschreef het als volgt: "Before Elvis There Was  Nothing.
Elvis wordt samen met Bill Haley gerekend tot een van de personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de doorbraak van de rockabilly en daarmee rock-'n-roll.

19 JANUARI 1963
01 (01) John Barry Orchestra - James Bond Theme
02 (02) Ray Charles - I Can't Stop Loving You
03 (04) Gilbert Becaud - Et Maintenant
04 (08) Elvis Presley - Return To Sender
05 (03) Booker T & The MG's - Green Onions
06 (07) Otis Redding - These Arms Of Mine
07 (---) The Beatles - Please Please Me
08 (05) Chris Montez - Let's Dance
09 (---) The Contours - Do You Love Me
10 (---) The Rooftop Singers - Walk Right In

The Beatles - Please Please Me. Hun eerste grote hit komt op 7 binnen. Dit nummer komt van het gelijknamige album dat echter pas twee maanden later werd uitgebracht
Please Please Me haalde de nummer 1 positie in de Britse hitlijsten en in Zweden werd het een top 10 hit. De overige Europese landen haakten pas later aan. Dat gold ook voor de Verenigde Staten, waar het pas in 1964 een hit werd. Zie link album recensie: The Beatles - Please Please Me

The Contours - Do You Love Me op 9 binnengekomen hadden in 1987 opnieuw een millionselling hit met Do You Love Me dankzij de immens populaire speelfilm "Dirty Dancing".

Nieuw op 10: The Rooftop Singers -Walk Right In. Dit nummer bereikte de nummer 1 positie in de Verenigde Staten en Australie en de top 10 in de Britse lijsten. Het trio speelde voornamelijk folky liedjes en kon geen potten breken in niet-engelstalige landen.

(afbeelding)26 JANUARI 1963
01 (01) John Barry Orchestra - James Bond Theme 
02 (04) Elvis Presley - Return To Sender
03 (07) The Beatles - Please Please Me
04 (03) Gilbert Becaud - Et Maintenant
05 (02) Ray Charles - I Can't Stop Loving You
06 (09) The Contours - Do You Love Me
07 (---) Marvin Gaye - Hitch Hike
08 (06) Otis Redding - These Arms Of Mine
09 (---) Ray Charles - You Are My Sunshine
10 (10) The Rooftop Singers - Walk Right In


Marvin Gaye - Hitch Hike bestijgt de hitlijst op 7. Marvin Gaye (1939 -1984) was een van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers. Gaye begon zijn carrière in plaatselijke vocale groepen als de Rainbows, de Marquees en de Moonglows. In 1961 kreeg hij een contract bij het Motown Records label. Hij had een eerste hit in 1962 met "Stubbern Kind of Fellow", "Hitch Hike" volgde al snel. Marvin Gaye groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal met zowel solo-hits als duetten met de topzangeressen van het label, onder wie Mary Wells, Kim Weston en Tammi Terrell. Toen Tammi Terrell in 1970 aan een hersentumor overleed, trok Gaye, hevig ontdaan, zich een tijdje terug. Hij vernieuwde zijn thematiek op de in 1971 door hemzelf geproduceerde LP "What's Going On".     Weg van de hitparade-nummertjes bevat dit album maatschappijkritische songs. Het album wordt inmiddels als Gaye's meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek. Gaye ging daarop verder nieuwe muzikale paden bewandelen. Er volgden een jazzy, hoofdzakelijk instrumentale soundtrack voor de film "Trouble Man". In 1973 kwam hij met het sterk seksueel geladen "Let's Get It On".Nadat hij met de LP "In Our Lifetime uit 1981 had teruggeblikt raakte zijn carrière in het slop. Hij verbleef onverwachts ruim één jaar in België.
(afbeelding)In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de LP "Midnight Love"op met de hit "Sexual Healing". Gaye kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.
In maart 1984 keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, had hij het hevig aan de stok gekregen. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij tijdens zo'n hoogoplopende ruzie door vader Marvin senior doodgeschoten. Hij liet drie kinderen achter.

Ray Charles - You Are My Sunshine. Om de paar weken werden er singletjes van Ray Charles gereleased en de meeste nummers werden hits in de Verenigde Staten. Dit nummer haalde positie nummer 7. In Nederland deed het niets. Op mijn lijst komt het nummer op 9 binnen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten