Pagina's

JUNI 1963 TOP 10

01 juni 1963 week 22
01 (04) Jackie DeShannon -
Needles And Pins
02 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
03 (02) 
The Beatles - From Me To You

04 (06) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
05 (---) Buddy Holly - Bo Diddley
06 (05) Sam Cooke - Another Saturday Night
07 (09) Randy & The Rainbows - Denise
08 (03) Dion And The Belmonts - Ruby Baby
09 (---) Dave Dudley - Six Days on The Road
10 (---)
Jan & Dean – Surf City


Buddy Holly – Bo Diddley komt hoog binnen op 5. Dit opwindende en zeer vernieuwende rock ’n roll nummer werd al in 1956 is opgenomen. Pas 4 jaar na zijn dood in 1959 werd het gereleased. De single bereikte in de UK de 4e plaats en in Amerika kwam het gek genoeg niet verder dan plek 116 in de Billboard. In Nederland haalde voorganger 'Brown Eyed Handsome Man' nog wel de hitlijsten, maar 'Bo Diddley', wat ik toch een aanmerkelijk beter nummer vind, deed helemaal niets.

Dave Dudley - Six Days on The Road. Hij was een van de eerste country zangers die succes had met trucker songs. Van zijn grootste hit ‘Six Days on The Road’ gingen er meer dan een miljoen singletjes over de toonbanken. Een lekker nummer, daarom binnen op 9.

Jan & Dean – Surf City. Als het om zingen gaat, dan kunnen deze twee surfers nog wat leren van The Beach Boys, maar het is een leuk nummer, dus daarom komt het in mijn top 10. Jan & Dean waren een rock en roll duo , populair van de late jaren 50 tot het midden van de jaren 60. Zij waren pioniers van de vocale surfmuziek rage. Dit is een muziekstijl die in 1961 in Zuid-Californië is ontstaan. Aan de basis staan Dick Dale & The Deltones en The Bel-airs. Zij spelen instrumentale muziek in de stijl van Duane Eddy en The Ventures. Kenmerkend voor surfmuziek is de staccato sound gespeeld op Fender Jazzmaster- en Jaguargitaren, die via een Fender Showman-versterker en Fender Reverb nagalm-unit tot stand komt. Zoals gezegd waren Jan & Dean en later The Beach Boys de belangrijkste exponenten van de vocale kant van de surfmuziek.

08 juni 1963 week 23
(afbeelding)01 (01) Jackie DeShannon - Needles And Pins
02 (05) Buddy Holly - Bo Diddley
03 (04) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
04 (02) Johnny Cash - Ring Of Fire
05 (03) The Beatles - From Me To You
06 (07) Randy & The Rainbows - Denise
07 (06) Sam Cooke - Another Saturday Night
08 (09) Dave Dudley - Six Days on The Road 
09 (10) Jan & Dean – Surf City
10 (---) The Surfaris – Wipe Out

De Amerikaanse surfrock band The Surfaris scoorden met 'Wipe Out' een grote hit. Instrumentaaltjes waren er genoeg in die jaren. Wat dit nummer voor die tijd zo bijzonder maakte is de zeer energieke drums.

15-06-1963 week 24
01 (01) Jackie DeShannon - Needles And Pins
02 (02) Buddy Holly - Bo Diddley
03 (03) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
04 (04) Johnny Cash - Ring Of Fire
05 (---) Mongo Santamaria  – Yeh Yeh
06 (05) The Beatles - From Me To You
07 (06) Randy & The Rainbows - Denise
08 (10) The Surfaris – Wipe Out
09 (10) Jan & Dean – Surf City
10 (---) The Swinging Blue Jeans – It’s Too Late Now

Mongo Santamaría is het pseudoniem van Ramon Santamaría (1922 - 2003), een Cubaans percussionist die zowel solo als in een groep verschillende hits had met latin jazz- en Afro-Cubaanse jazz-liedjes. Zijn "Afro Blue" uit 1958 was zijn grootste hit, en wordt algemeen gezien als jazzstandard. Het hoofdinstrument van Santamaría was de conga. Santamaría werd gezien als een van de meest bekende en beste conga-spelers ter wereld.

The Swinging Blue Jeans is een Britse popgroep, oorspronkelijk uit Liverpool.  De groep had in 1964 drie hits: Hippy Hippy Shake, Good Golly Miss Molly en You’re No Good. Na 1964 kwam ze nooit meer terug in de hitparade. De band bestaat nog steeds, maar het laatste lid van de originele band, Ray Ennis, is in mei 2010 vertrokken.

22-06-1963 week 25
01 (02) Buddy Holly - Bo Diddley
02 (01) Jackie DeShannon - Needles And Pins
03 (03) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
04 (---) The Rolling Stones - Come On
05 (---) Elvis Presley - You're The Devil is Desguise
06 (---)
Peter, Paul and Mary - Blowin' in the Wind
07 (---) Illinois Jacquet - Bonita
08 (06) The Beatles - From Me To You
09 (05) Mongo Santamaria  – Yeh Yeh 
10 (08) The Surfaris – Wipe Out

De Rolling Stones kwamen heel verdienstelijk uit de startblokken met 'Come On'.
Lees meer in de volgende link: De Rolling Stones........en hoe het allemaal begon.

Elvis maakte met 'You're The Devil is Desguise' een van zijn betere singletjes.
Elvis Presley (8 januari 1935 - 16 augustus 1977) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij is wereldwijd bekend onder de bijnamen The King of Rock of kortweg The King. Elvis geldt als een van de succesvolste en populairste soloartiesten aller tijden.
Elvis is de bestverkochte soloartiest aller tijden. Tijdens zijn leven verkocht hij in totaal 500 miljoen platen. Daarmee was hij de best verkopende artiest tijdens zijn muzikale leven. In de week na zijn dood kwamen er nog eens 8 miljoen bij. Inmiddels worden zijn totale verkopen geschat op 1,6 miljard platen wereldwijd. Elvis was tijdens zijn carrière ook een van de vermogendste mensen in de Verenigde Staten.
Elvis onderscheidde zich van tijdgenoten door zijn toen controversiële, heupwiegende optredens, de combinatie van blank uiterlijk en het zingen met een 'zwarte' stem. Ook zijn uiterlijk viel op: zijn voor die tijd lange haar, de bakkebaarden en later de jumpsuits. Zijn opzwepende stijl verontrustte de gevestigde, naoorlogse maatschappij, waardoor hij zeer veel kritiek te verduren kreeg. Voor zijn muzikale pionierswerk werd hij gaandeweg en vooral na zijn dood in steeds bredere kring geëerd. Inmiddels wordt Presley erkend als een van de grondleggers van de hedendaagse popmuziek, samen met onder anderen The Beatles en Bob Dylan. John Lennon van The Beatles omschreef het als volgt: "Before Elvis There Was  Nothing.
Elvis wordt samen met Bill Haley gerekend tot een van de personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de doorbraak van de rockabilly en daarmee rock-'n-roll.

Het trio Peter, Paul and Mary was een Amerikaanse folkgroep uit de jaren zestig. Het trio bestond uit Peter Yarrow, Noel "Paul" Stookey en Mary Travers.
De groep werd in 1961 samengesteld door manager Albert Grossman, met de bedoeling een "supergroep" te vormen. Hun eerste album bevatte de hit 'If I had a Hammer', geschreven door Pete Seeger. Het album stond tien maanden in de Billboard Top 10. In 1963 coverden ze Blowin' in the Wind van Bob Dylan en scoorden daarmee een internationale hit. Puff, the Magic Dragon uit 1963 werd een song met een eigen legende.
Ze gingen uit elkaar in 1970, maar hadden solo minder succes. In 1978 kwamen ze weer samen voor een benefietconcert, en daarna maakten ze weer platen en traden ze weer op. Mary Travers overleed op 16 september 2009.
Peter, Paul and Mary zijn, zoals we van ze gewend zijn, een beetje tam, maar zingen kunnen ze.


Illinois Jacquet, (1922 – 2004) was een Amerikaanse jazzzanger en saxofonist.
Hij was een vertolker van de bebop, swing en jump blues. Het nummer 'Bonita' heeft pit en swingt.
Dat kan ik niet helemaal zeggen van Mongo Santamaria, vandaar dt het nummer alweer snel zakt in de lijst. Ik geef de voorkeur aan uitvoering van Georgie Fame van een paar jaar later.

29-06-1963 week 26
01 (01) Buddy Holly - Bo Diddley
02 (04) The Rolling Stones - Come On
03 (05) Elvis Presley - You're The Devil is Desguise
04 (02) Jackie DeShannon - Needles And Pins
05 (06) Peter, Paul and Mary - Blowin' in the Wind
06 (03) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
07 (07) Illinois Jacquet - Bonita
08 (---) The Searchers - Sweets For My Sweet
09 (---)
Brian Poole and The Tremeloes - Twist And Shout
10 (08) The Beatles - From Me To You


The Searchers is een band uit Liverpool die net als The Beatles en Gerry & the Pacemakers - de muziek ontwikkelde die uiteindelijk als Merseybeat de wereld zou veroveren. De bandleden waren voordien al sinds 1957 actief in allerlei (skiffle)-bandjes. Na diverse samenstellingen ontstond in 1961 de bezetting van The Searchers zoals die in 1963 wereldwijd zou doorbreken. Ofschoon The Beatles in feite de voorlopers waren van de Liverpoolbands, waren het The Searchers die als eerste van die lichting doorbraken in Nederland. Hun 'Sweets for my Sweet' was de eerste Merseybeatsong die de Nederlandse hitparade beklom.Vooral met 'Sugar and Spice' en 'Needles and Pins', ja, ja die van Jackie DeShannon zouden ze nog grote hits scoren.
The Searchers bestaan tot op de dag van vandaag en trekken nog steeds de hele wereld over.
Op deze pagina is een recensie te vinden van het album 'Meet The Searchers'.

The Tremeloes is een Britse groep die vooral succes had in de jaren 60. Ze waren oorspronkelijk de begeleidingsband van Brian Poole
Als Brian Poole & the Tremeloes scoorden zij in Engeland vanaf 1961 een reeks hits, waarvan Do you love me? in 1963 aldaar de eerste plaats van de hitparade bereikte. 'Twist And Shout' is natuurlijk vooral bekend van The Beatles, maar deze band scoorden er ook een hit mee. Nadat het niet meer boterde tussen de leden van de begeleidingsband en hun voorman gingen ze in 1965 elk hun eigen weg. Brian Poole verdween al snel in de anonimiteit. De Tremeloes (Alan Blakely, Len 'Chip' Hawkes, Rick West en Dave Munden) waren echter regelmatig in de internationale hitparades te vinden.
The Tremeloes begonnen in 1967 aan een half decennium van hits, te beginnen bij het door Cat Stevens geschreven Here comes my baby. Er volgden meer successen, waarvan Silence is Golden (1967) en My little Lady (1968) de grootste waren. De groep kenmerkte zich voornamelijk door pretentieloze uptempo songs, zoals Even the bad times are good (1967), Helule helule (1968) en Once on a Sunday morning (1969). Het nummer Yellow River werd hen aangeboden door componist Jeff Christie, maar brachten ze aanvankelijk niet zelf uit. De band Christie - rond Jeff Christie en de broer van gitarist Alan Blakely - werd speciaal gevormd om het nummer uit te brengen, waarbij de zangpartij van Jeff Christie werd toegevoegd aan de reeds ingespeelde begeleiding van The Tremeloes. Het resulteerde in 1970 in een grote hit. The Tremeloes zongen ook You en What Can I Do? van Raymond O'Sullivan (die later bekend zou worden als Gilbert O'Sullivan). Begin jaren zeventig probeerde The Tremeloes een iets 'ruiger' image aan te meten met rockachtige singles als 'Blue Suede Tie'. De laatste hit is ook uit die tijd, maar toch meer 'poppie': 'I Like it That way' (1972). Net als veel andere bands uit de jaren 60 en 70 zijn ook The Tremeloes bij tijd en wijle in 'revivaloptredens' terug te vinden. Dave Munden is in al die jaren de enige constante factor geweest, hoewel tegenwoordig ook Rick West (die zich weer Rick Westwood noemt) deel uitmaakt van de groep. Chip Hawkes heeft de groep een paar keer verlaten om vervolgens weer terug te keren, maar hij maakt de laatste jaren deel uit van de groep Class of '64 met ex-leden van Smokie en The Rubettes.
Alan Blakely (54) overleed op 10 juni 1996.


          

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten