Pagina's

MEI 1963 TOP 10

04 mei 1963 week 18
01 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (02) Dion And The Belmonts - Ruby Baby
03 (04) The Beatles - From Me To You
04 (05) Sam Cooke - Another Saturday Night
05 (03) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
06 (09) The Crystals - Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)
07 (07) Jimmy Reed - Shame Shame Shame
08 (08) Sonny Boy Williamson - Help Me
09 (06) The Four Seasons - Walk Like A Man
10 (---) Billy J. Kramer & The Dakotas - Do You Want To Know A Secret


 In 1963 leek het wel of alles dat van de hand van het schrijvers-duo Lennon - McCartney kwam in goud veranderde. En dat terwijl de Beatles zelf ook nog maar nauwelijks doorgebroken waren. Dit hadden ze overigens mede te danken aan hun manager Brian Epstein, de drijvende kracht achter het succes van de band in hun beginjaren. Billy J. Kramer & The Dakotas, een andere band uit Liverpool van deze manager nam het Lennon – McCartney nummer “Do You Want To Know A Secret” op. Hun single bereikte de tweede plaats in de Britse hitlijsten. Hier nieuw op 10.

11 mei 1963 week 19
01 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (03) 
The Beatles - From Me To You
03 (02) Dion And The Belmonts -
Ruby Baby
04 (06) The Crystals - Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)
05 (04)
Sam Cooke - Another Saturday Night
06 (05) Link Wray And His Ray Men -
Jack The Ripper
07 (---) Jacques Brel - Mijn Vlakke Land
08 (---)
Little Walter – Up The Line
09 (10) Billy J. Kramer & The Dakotas - Do You Want To Know A Secret
10 (07) 
Jimmy Reed - Shame Shame Shame
Jacques Brel - Mijn Vlakke Land. Door de voortreffelijke vertaling in het Nederlands versta ik eindelijk wat Jacques Brel zingt. Mooie po√ęzie, daarom een plek op 7.
Jacques Brel (1929 - 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale vedette. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur. De in Brussel wonende Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming.  Hij zong voornamelijk in het Frans en nam enkele Nederlandse versies van zijn chansons op, meestal door Ernst van Altena vertaald. Zijn bekendste nummer is: Ne Me Quite Pas, dat ook in vele talen is vertaald en overal in de wereld grote verkopen had.Vanwege zijn kritische, vaak spottende, teksten over de Vlaamse Beweging en het leven onder de vleugels van de rooms-katholieke Kerk was Brel vooral onder Vlamingen omstreden. Hij schreef echter diverse lofzangen op het Vlaamse land en het vrouwelijk deel van zijn bewoners.
Vele artiesten hebben Brel-chansons uitgevoerd of opgenomen: Liesbeth List, Johan Verminnen en Herman van Veen... In het Engelse taalgebied zorgden met name vertaler Rod McKuen en de zangers Scott Walker, Terry Jacks en David Bowie voor Brels bekendheid. Van If you go away (de Engelse bewerking van Ne me quitte pas) bestaan talloze versies, waarvan die van Dusty Springfield, Neil Diamond en Frank Sinatra waarschijnlijk de bekendste zijn.


Little Walter - Up The Line is een leuke ontdekking en komt op 08 binnen. Marion Walter Jacobs (1930 -1968), beter bekend als Little Walter, was een Afro-Amerikaans blueszanger, mondharmonicaspeler en gitarist. Hij wordt gezien als een van de pioniers van de blues en de mondharmonica en is lid van de Rock and Roll Hall of Fame.

(afbeelding)18 mei 1963 week 20
01 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (02) 
The Beatles - From Me To You
03 (03) Dion And The Belmonts -
Ruby Baby
04 (07) Jacques Brel - Mijn Vlakke Land
05 (05) Sam Cooke - Another Saturday Night
06 (04) The Crystals - Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)
07 (08) Little Walter – Up The Line
08 (---) Jackie DeShannon - Needles And Pins
09 (09) Billy J. Kramer & The Dakotas - Do You Want To Know A Secret
10 (06) Link Wray And His Ray Men - Jack The Ripper
Jackie DeShannon's uitvoering van "Needles And Pins" is helemaal zo gek nog niet. Dit nummer kan wel eens hoge ogen gaan gooien. Voorlopig op 8. Jackie DeShannon (geboren in 1944 of, waarschijnlijker, in 1941, tja vrouwen en leeftijd) is een Amerikaanse singer-songwriter met een reeks van hits in de jaren zestig. Zij was een van de eerste vrouwelijke singer-songwriters in de rock 'n' roll historie.  DeShannon is tegenwoordig DJ op een satelliet radiostation.
25 mei 1963 week 21
01 (01) Johnny Cash - Ring Of Fire
02 (02) 
The Beatles - From Me To You
03 (03) Dion And The Belmonts -
Ruby Baby

04 (08) Jackie DeShannon - Needles And Pins
05 (05) Sam Cooke - Another Saturday Night
06 (---) The Hollies – (Ain't That) Just Like Me
07 (04) Jacques Brel - Mijn Vlakke Land
08 (07) Little Walter – Up The Line
09 (---) Randy & The Rainbows - Denise
10 (06) The Crystals - Da Doo Ron Ron (When He Walked Me Home)

Nieuw op 06: The Hollies – (Ain't That) Just Like Me. Bij het horen van de naam “The Hollies” zal er zelfs bij menig jonge muziekliefhebber een belletje gaan rinkelen. Met de later werelldberoemd geworden Graham Nash in de gelederen was hun debuutsingle “(Ain't That) Just Like Me” het begin van een triomftocht van vele jaren met tientallen hits. Hun driestemmige zang vormt, samen met de solo's van Allan Clarke, het handelsmerk van The Hollies.

Hoewel de band onmiddellijk succes had in Europa braken zij pas in 1966 in Amerika door. Toch wordt de band gezien als een exponent van de “British Invasion”. Tot 1963 haalden niet Amerikaanse artiesten zelden of nooit de Billboard Hot 100. Buitenlandse hits werden in Amerika niet gehoord of gewaardeerd. In 1963 bereikten de Beatles al het grote succes in Engeland (en in Zweden). Vanaf begin 1964 kwam het internationale succes voor de Beatles en werden ook de Amerikaanse hitlijsten veroverd. Op 4 april 1964 waren de eerste vijf plaatsen in de Billboard Hot 100 voor de Beatles. Andere Britse bandjes profiteerden daarvan. Na de Beatles scoorden The Dave Clark Five met Glad All Over. Daarna volgden anderen, zoals The Animals (The House of the Rising Sun), The Hollies (Stop Stop Stop), The Kinks (Dedicated Follower of Fashion), The Rolling Stones en The Who. Er volgden vele Amerikaanse tournees voor de Britse bandjes. Dit was het begin van een vloedgolf van Britse bands die in de jaren zestig Amerikaanse bands en artiesten in de hitlijsten overschaduwde. De Britse Invasie. Tegelijkertijd was het de geboorte van de beatmuziek dat steeds meer ging domineren. Met opkomst van de beat veranderde ook de jeugdcultuur drastisch, de vetkuiven werden ingewisseld voor voorover gekamd lang haar, andere modieuze kleding en vooral een wat intellectueler houding van de jongeren.

Randy & The Rainbows – Denise. Komt mijn lijst op 9 binnen. Deze band werd opgericht in 1962 in New York door twee paar broers en zussen, samen met een vijfde lid. De single "Denise" haalde in 1963 # 18 op de Amerikaanse Black Singles chart en # 10 in de Billboard Hot 100 . Het liedje werd in 1978 ook een grote hit voor de formatie Blondie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten