Pagina's

AUGUSTUS 1963 TOP 10

03-08-1963 week 31

01 (03) Duffy Power - It Ain't Necessarily So
02 (04) John Lee Hooker - Take A Look At Yourself 
03 (01) The Rolling Stones - Come On
04 (06) Tammi Montgomery (Terrell) - I Cried
05 (02) The Searchers - Sweets For My Sweet
06 (09) Martha and the Vandellas - Heat Wave
07 (05) Brian Poole and The Tremeloes - Twist And Shout
08 (---) Billy J Kramer and the Dakotas - Bad To Me
09 (---) Trini - Lopez - If I Had A Hammer
10 (---) Lou Rawls - Tobacco Road


Billy J. Kramer with The Dakotas was een Britse popgroep, opgericht in 1963. De zanger kwam uit de buurt van Liverpool, de groep uit Manchester. In de jaren 1963 en 1964 was de groep heel populair; daarna nam het succes af. In 1967 gingen Kramer en The Dakotas hun eigen weg.
De groep nam verschillende covers van Beatles-nummers op. Van hun drie grootste hits, Do You Want to Know a Secret, Bad to Me en Little Children, waren er twee geschreven door Lennon en McCartney.
Bad to Me haalde in augustus 1963 de eerste plaats in de UK Singles Chart.

Trini Lopez , geboren in 1937 is een Amerikaans zanger van Mexicaanse afkomst.
Hij had groot succes in 1963 met het lied If I had a hammer. Het bereikte de eerste plaats in de hitlijsten in vijfentwintig landen, waaronder de Nederlandse Tijd voor Teenagers Top 10.
Ook La Bamba van dezelfde werd een hit. Latere succesnummers van Lopez waren onder andere This land is your land, Kansas City en Adalita.

Louis Allen Rawls (1933 - 2006) was een Amerikaanse soulzanger.
Met Tobacco Road behaalde hij een bescheiden succes.  In de Verenigde Staten genoot hij in de jaren zestig een redelijke bekendheid. Pas In 1976 brak hij wereldwijd door met het album "All Things in Time" waarop het nummer You'll Never Find Another Love Like Mine staat. In 1977 scoorde hij nog enkele hits, waaronder See You When I Get There en Lady Love.
10-08-1963 week 32

01 (02) John Lee Hooker - Take A Look At Yourself 
02 (01) Duffy Power - It Ain't Necessarily So
03 (04) Martha and the Vandellas - Heat Wave
04 (08) Billy J Kramer and the Dakotas - Bad To Me
05 (04) Tammi Montgomery (Terrell) - I Cried
06 (03) The Rolling Stones - Come On
07 (05) The Searchers - Sweets For My Sweet
08 (09) Trini - Lopez - If I Had A Hammer
09 (---) Bob Dylan - Blowin' In The Wind
10 (07) Brian Poole and The Tremeloes - Twist And Shout

Bob Dylan's Blowin' In The Wind is dé klassieker onder de klassiekers. Net zoals zoveel van zijn songs gecoverd door vele artiesten. (en vaak beter)


17-08-1963 week 33

01 (01) John Lee Hooker - Take A Look At Yourself 
02 (03) Martha and the Vandellas - Heat Wave
03 (04) Billy J Kramer and the Dakotas - Bad To Me
04 (02) Duffy Power - It Ain't Necessarily So
05 (---) The Crystals - Then He Kissed Me
06 (09) Bob Dylan - Blowin' In The Wind
07 (05) Tammi Montgomery (Terrell) - I Cried
08 (---) The Beach Boys - Little Deuce Coupe
06 (03) The Rolling Stones - Come On
07 (05) The Searchers - Sweets For My Sweet
09 (08) Trini - Lopez - If I Had A Hammer
10 (---) Cyril Davies & His Rhythm &... - Country Line Special

Het succes van 'Then He Kissed Me' kan voor een groot deel op het conto van Phil Spector worden geschreven. Het is één van de beste nummer van 1963.
Phil Spector is bekend geworden door zijn 'Wall of Sound', een geluidsopnametechniek dat een vol bombastisch geluid geeft. The Ronettes en the Crystals waren in de begin jaren zestig zijn voornaamste creaties en als producer en co-writer van veel hits heeft hij deze meidengroepen wereldberoemd gemaakt.
The Beach Boys waren al in 1963 aardig op weg als een hitmachine band. Met 'Little Deuce Coupe' scoorden ze alweer hun 5e hit.
Cyril Davies & His Rhythm & Blues All Stars met Country Line Special is een wat vreemde eend in de bijt. Het is een voor 1963 begrippen zeer energiek instrumentaal blues nummer dat echter nooit de hitlijsten haalde.24-08-1963 week 34

01 (05) The Crystals - Then He Kissed Me
02 (01) John Lee Hooker - Take A Look At Yourself 
03 (03) Billy J Kramer and the Dakotas - Bad To Me
04 (06) Bob Dylan - Blowin' In The Wind
05 (02) Martha and the Vandellas - Heat Wave
06 (04) Duffy Power - It Ain't Necessarily So
07 (---) The Beatles- She Loves You
08 (08) The Beach Boys - Little Deuce Coupe
09 (10) Cyril Davies & His Rhythm &... - Country Line Special
10 (07) Tammi Montgomery (Terrell) - I Cried


 'She Loves You' werd de doorbraak van The Beatles in Nederland.
Op 23 augustus 1963 kwam de single uit en werd in Groot Brittanie direct een megahit met een nummer een notering.
In Nederland, dat het op dat moment moest doen met de Muziek Expres hitlijst, dat slecht een keer per maand werd verspreid en bovendien niet echt betrouwbaar was als het ging om verkoopoplage, duurde het nog 4 maanden, maar werd het wel de eerste grote hit voor de Beatles met een hoogste notering op 9.
Pas met de volgende single 'I Wanna Hold Your Hand' behaalde de band de eerste plaats in Nederland.
(In totaal hadden The Beatles 22 nummer een hits in Nederland)

In Groot Brittanie daarentegen werd 'She Loves You' de grootste hit van de Beatles uit hun gehele repertoire (31 weken in de hitlijsten, waarvan 18 in de top 3).
Het was daar tevens de beste verkochte single allertijden tot de release van Paul McCartney's single 'Mull of Kintyre' in 1978.
Met 'She Loves You' braken de Beatles ook door in de Verenigde Staten, waar het in januari 1964 werd uitgebracht en twee weken op de eerste plaats prijkte.
Daarna brak de Beatlemania in Amerika goed los, mede dankzij een optreden in de Ed Sullivan show, waar maar liefst 73 miljoen mensen naar keken.
Naar verluidt zou er tijdens die uitzending in heel Amerika geen criminele activiteit hebben plaatsgevonden, hetgeen we tegenwoordig overigens met een korreltje zout nemen.
In april 1964 bezetten The Beatles de eerste vijf plaatsen van de Billboard Top 100.

Het gigantische succes van het nummer en de voorgaande hitsingles in Groot Brittanie en de daarmee gepaard gaande gekte rond The Beatles en het volkomen floppen van releases in de Verenigde Staten aanvankelijk, brachten producent George Martin en manager Brian Epstein wel in verwarring: Hun enige Amerikaanse release die kaart had gebracht was "From Me to You". Het nummer stond in augustus 1963 drie weken in de Billboard Hot100 en kwam nooit gaan hoger dan plaats 116.
Uiteindelijk ging het allemaal om koppigheid en strijd tussen platenlabels en de broodnodige ontbrekende airplay. De release van 'She Loves You' op 16 september mislukte daardoor volkomen.
De doorbraak kwam pas met het in januari 1964 uitgebrachte singletje 'I Want to Hold Your Hand'.
Het maakte daarmee meteen de weg vrij om de oudere singles te lanceren.
Tot nu toe leek Amerika het alleenrecht te hebben op het uitvinden van nieuwe muzikale stromingen, zoals Rock ‘n Roll, Blues, Country en Rhythm and Blues, maar door de stortvloed aan Beatles nummers en in hun kielzog andere vernieuwende Britse bandjes kwam daar verandering in. De Amerikaanse hitlijsten, tot dan toe uitsluitend bezet met Amerikaanse artiesten, werden overspoeld door Britse bands en de rest van de wereld volgde snel. De 'British Invasion' was niet meer te stoppen.

Ook in Europa hadden The Beatles voor 'She Loves You' aanvankelijk slecht sporadisch successen.
De single leidde eind oktober 63 tot een toer in Zweden. Dit was het startschot voor successen in de rest van Europa en uiteindelijk de rest van de wereld.

Ook al was ik nog maar 9 jaar, ik was helemaal in de ban van The Beatles toen 'She Loves You' uitkwam. Ik weet nog als de dag van gisteren dat iedereen, jong en oud het over The Beatles had.

Niet alleen aan de overkant van de Noordzee, maar ook in Nederland ontstond vanaf 'She Loves You' Beatlemania. The Beatles hadden een enorme impact op zowel de ontwikkeling van de muziek als sociaal-culturele ontwikkeling.
Achteraf kun je vraagtekens zetten dat het nummer slechts de negende plek haalde, want de verkoopcijfers waren ongetwijfeld ook in Nederland zeer hoog.


31-08-1963 week 35

01 (01) The Crystals - Then He Kissed Me
02 (07) The Beatles- She Loves You
03 (04) Bob Dylan - Blowin' In The Wind
04 (02) John Lee Hooker - Take A Look At Yourself 
05 (03) Billy J Kramer and the Dakotas - Bad To Me
06 (05) Martha and the Vandellas - Heat Wave
07 (06) Duffy Power - It Ain't Necessarily So
08 (---) Betty Lavette- You'll Never Change
09 (---)
Otis Redding - That's What My Heart Needs
10 (---)
Howlin' Wolf - Three Hundred Pounds Of Joy

Bettye LaVette (, Betty Haskins, 29 januari 1946) is een Amerikaanse soul zanger-songwriter die dit nummer maakte op haar zeventiende. Soms is het niet te vatten, maar dit nummer flopte jammerlijk. Haar stijl combineert elementen van soul, blues, rock-'n-roll, funk, evangelie en country muziek.
 
Otis Redding - That's What My Heart Needs van zijn debuut album 'Pain in my Heart' (zie recencie) gooide ook al geen hoge ogen. Vijftig jaar na dato krijgt hij alsnog een top 10 notering.
 
Howlin' Wolf - Three Hundred Pounds Of Joy
Chester Arthur Burnett (1910-1976), bekend als Howlin' Wolf, was een invloedrijke Amerikaanse blueszanger, gitarist en mondharmonicaspeler.
Met zijn stem en indrukwekkende fysieke aanwezigheid wordt Howlin' Wolf tot op de dag van vandaag gerangschikt onder de toonaangevende artiesten in de elektrische Chicago blues.
Een aantal nummers van Howlin' Wolf, zoals "Smokestack Lightnin", "Back Door Man", "Killing Floor" en "Lepel" — behoren tot de bluesklassiekers.
Met zijn 1.97 meter en dicht tegen de 300 pond (136 kg) was hij een imposante aanwezigheid met een van de luidruchtigste en meest memorabele stemmen in de Chicago blues scene. 
In 2004 plaatste Rolling Stone Magazine hem plaats 51 op de lijst van de "100 Greatest Artists of All Time".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten